Γιατί οι άντρες δεν κλαίνε;

Γιατί οι άντρες δεν κλαίνε τουλάχιστον όσο οι γυναίκες;

   Είναι αρκετοί αυτοί που πιστεύουν ότι είναι στη φύση του άνδρα να μην κλαίει, και δεν είναι η αιτία μόνο το ψυχολογικό του υπόβαθρο. Το μεγαλύτερο μυστήριο όμως είναι “γιατί γενικά οι άνθρωποι κλαίνε;”

   Σε μία πρόσφατή του συνέντευξη ο πρίγκιπας Χάρρυ της Μ. Βρεατανίας είχε δηλώσει ότι έχει κλάψει μόνο δύο φορές στη ζωή του για τον χαμό της μητέρας του Νταϊάνας, μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια από τον θάνατό της. “Τη πρώτη φορά έκλαψα στη κηδεία της και απο τότε άλλη μια φορά. Οι άνθρωποι διαχειρίζονται διαφορετικά τον πόνο και ο δικός μου τρόπος ήταν να τον κρατήσω έξω απο τη σκέψη μου ” όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Με αφορμή αυτά τα λόγια επανέρχεται το “αιώνιο” ερώτημα: “Γιατί οι άντρες κλαίνε λιγότερο απο ότι οι γυναίκες;”

Σε μία έρευνα του καθηγητή Ad Vingerhoets που διεξήχθη στη Ολλανδία για την κατανόηση της συμπεριφοράς των ανθρώπων πάνω σε αυτό το θέμα, κατέληξε στο συμπέρασμα οτι οι γυναίκες κλαίνε μεταξύ 30 με 64 φορές το χρόνο, ενώ οι άντρες μεταξύ 6 και 17 φόρες. ( Οι οποίες είναι αρκετά περισσότερες απο του πρ. Χάρρυ.)

Η ψυχολόγος Georgia Ray εξηγεί οτι υπάρχουν αρκετοί κοινωνικοί και ανατομικοί λόγοι βάση των οποίων “αναγκάζουν” τους άντρες να κλαίνε λιγότερο. “Οι άντρες έχουν χαμηλότερα επίπεδα προλακτίνης ( μία ορμόνη η οποία εντοπίζεται στα δάκρυα ) συγκριτικά με τις γυναίκες.” Υπάρχουν όμως και εμφανείς πολιτισμικοί λόγοι. “Κοινωνικά στερεότυπα και προσδοκίες, αποθαρρύνουν τους άντρες να εκφράσουν τα αληθινά τους συναισθήματα” συμπληρωνει η Ray. Εν κατακλείδι, οι άντρες έχουν μικρότερη συγκέντρωση της υπεύθυνης ορμόνης για να κλάψουν και όταν το κάνουν η κοινωνία τους κατακρίνει γι’ αυτό.

Ποιός είναι ο σκοπός του κλάματος;

Τα δάκρυα μας έρχονται για χιλιάδες λόγους: λύπη, θυμός, ενοχή, χαρά, ανακούφιση, τύψη,ευγνωμοσύνη. Αρκετές φορές μας έρχονται αυθόρμητα. Ενώ ξέρουμε τις μας φέρνει δάκρυα, οι επιστήμονες εδώ και αιώνες δεν έχουν καταλήξει ακόμα ως προς την χρησιμότητα αυτού του ανθρώπινου φαινομένου. Πέρα απο το γεγονός οτι προσφέρουν ένα καλο καθάρισμα για τα μάτια, ποιός είναι ο βαθύτερος λόγος;

Ο Δαρβίνος το 1872 είχε συμπαιράνει οτι το κλάμα στην πραγματικότητα δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπο. “Πρέπει να εκλάβουμε το κλάμα ως ένα συμπτωματικό γεγονός, μια απλή συγκέντρωση δακρύων που ξαφνικά αποβάλλουν τα μάτια μας” όπως δήλωσε.

Μερικές δεκαετίες αργότερα ο καθηγητής Vingerhoets αντέκρουσε αυτή τη θεωρία. Δήλωσε ότι ο Δαρβίνος σφάλει και οτι η εραυνά του είναι ελλιπής και αναπόδεικτη. Μία ευρέως γνωστή θεωρία είναι αυτή του Δόκτορος William Frey ο οποίος υποστηρίζει οτι το κλάμα είναι ένας φυσικός μηχανισμός του οργανισμού ο οποίος αποβάλλει τοξίνες.

Ο Vingerhoets προσπάθησε να επαναλάβει την έρευνα του Frey αρκετές φορές χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να ισχύει.

O Dr Nick Knight παρέχει μία απλή εξήγηση για αυτό το θέμα. Υποστηρίζει οτι η συναισθηματική μας αντίδραση στα γεγονότα έχει τη βάση της στο περιοριστικό μας σύστημα (limbic system) το οποίο είναι συνδεδεμένο  με το νευρικό μας σύστημα. Όταν νιώθουμε ότι θα κλάψουμε τα συναισθήματά μας ενεργοποιούν το νευρικό μας σύστημα το οποίο δίνει εντολή στα δάκρυα να κυλήσουν.

Οπότε καταλήξαμε, ξέρουμε ότι οι άντρες κλαίνε λιγότερο απο τις γυναίκες αλλά δεν ξέρουμε με ακρίβεια τι είναι αυτό που μας κάνει να κλαίμε εξ’ αρχής!

Μυστήριο πραγματικά… Δεν πειράζει, χαρτομάντηλα στο χέρι και αφήστε τα δάκρυα να κυλήσουν!!!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *